Pyłek kwiatowy 200g
Opis
Pyłek pszczeli kwiatowy – obnóża pyłkowe 200g
Pochodzenie
Jest to produkt pręcików kwiatowych, który pszczoły zbierając, wzbogacają w wydzielinę gruczołów ślinowych, układają w obnóża na tylnych nóżkach i transportują do ula.
Pyłek został zebrany przez pszczoły z terenu ciężkowicko-rożnowskiego parku krajobrazowego, którego obszar porośnięty jest nie tylko łąkami-pastwiskami ale również naturalnymi łąkami , dzikimi polanami śródleśnymi ale i lasami w których poszyciu można zobaczyć malinę leśną, jeżynę oraz wiele innych roślin zielnych tworzących niesamowicie bogaty skład pozyskanego pyłku.
Brak w okolicy jakichkolwiek zakładów przemysłowych oraz wysokie standardy jakie stawiamy sobie w procesie pozyskiwania i konfekcjonowania pyłku pozwalają w pełni zachować jego właściwości.
Skład
Pyłek jest produktem bogatym w mikroelementy i aminokwasy których zawiera ok. 5 razy więcej niż np. mięso, jaja czy ser. Zawiera także duże ilości witamin z grupy B, węglowodany, enzymy i sole mineralne.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100g obnóży pyłkowych:
1400kJ (340kcal)
Białko 22g
Tłuszcz 12g
Cukry 34g
Prowitamina A 18mg
Witamina E 3,2mg
Witamina C 20mg
Tiamina 0,9mg
Ryboflawina 0,54mg
Witamina B6 0,9mg
Biotyna 0,0064mg
Kwas nikotynowy 4,8mg
Kwas pantotenowy 0,32mg
Kwas foliowy 0.3mg
Wapń 120mg
Żelazo 9,2mg
Magnez 77,5mg
Cynk 6,5mg
Właściwości
Pyłek kwiatowy wykazuje działania antybakteryjne dzięki czemu zalecany jest w dolegliwościach jelitowych.
Wykazuje działanie regenerujące i odtruwające. Skutecznie pomaga w rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego oraz w stanach wyczerpania psychofizycznego. Zażywanie pyłku prowadzi do obniżenia poziomu lipidów we krwi, co ma wpływ na ograniczenie i hamowanie miażdżycy.
Pyłek kwiatowy wzmaga odporność organizmu na choroby dróg oddechowych i przeziębienia. Dzięki swojemu składowi jest skuteczny w osłabieniach i dolegliwościach starczych.
Zalecany w leczeniu prostaty.
Stosowanie
Pyłek kwiatowy w formie obnóży (1-2 łyżeczki) należy zalać 1/3 szklanki przegotowanej ostudzonej wody lub mleka dosłodzić miodem i odstawić na kilka godzin.
Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.
Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwu miesięcy. Najlepiej wiosną i jesienią.
Smak
Słodkokwaśny , swoisty.
Zapach
Charakterystyczny dla obnóży pyłkowych, swoisty.
Barwa
Od jasnożółtej do czarnej ( w zależności z jakiej rośliny pochodzi – z przewagą jasnożółtej i pomarańczowej).
Opakowanie
Słoik szklany mieszczący 200g netto pyłku.
Waga opakowania brutto 0,4 kg.